A NATO is támogatja az NKE szakmai programjait

    • NATO sajtóbeszelgetés

6000 euró értékű támogatást biztosít a NATO A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja „Defense Matters – Hungary” című projektjéhez. A program célja, hogy fokozza a biztonság- és védelempolitikához kapcsolódó társadalmi párbeszédet és információáramlást, erősítse a politikai és katonai elit, illetve a védelempolitikai szakértői körök közötti kapcsolatot.

A támogatás komoly szakmai elismerést jelent számunkra: egyrészt azt érezzük, hogy a brüsszeli NATO Központban is láthatóak vagyunk, ismerik a munkánkat és megbízható partnerként tekintenek ránk. Másrészt tudják, hogy nagy a hazai láthatóságunk: elemzéseinken és szakmai megjelenéseinken keresztül a politikai és szakmai elitet, a médián keresztül pedig széles társadalmi rétegeket érünk el, és képesek vagyunk hitelesen kommunikálni a hazai és nemzetközi védelmi szféra, így a NATO számára is fontos üzeneteket” – foglalta össze Tálas Péter a támogatás odaítélésének okait. Az intézet élén álló szakértő hozzátette: élnek ezzel a lehetőséggel és a szeptember 1-én kezdett rendezvénysorozat állomásain – budapesti és vidéki egyetemeken - valamint számos médiumban bővítik a NATO-val kapcsolatos ismereteket.

A NATO walesi csúcstalálkozójától kezdve év végéig előadássorozatot szerveznek, amelynek leghangsúlyosabb eleme a szeptember 8-i szakértői konferencia az NKE Ludovika campuszán, ahol a NATO-csúcs értékelését tartják meg. Ezt követően a Budapesti Corvinus Egyetemen, Pécsett, Szegeden, Debrecenben és Veszprémben rendeznek védelempolitikai és NATO-tematikájú előadásokat a helyi egyetemeken. Ezek nemcsak a Kutatóközpont szakmai megítélését erősítő, hanem az NKE képzéseinek hírét is öregbítő rendezvények – véli Tálas Péter.

A program része több kiadvány megjelentetése és széles körben történő bemutatása: még júniusban jelent meg a „Magyar biztonságpolitika, 1989-2014” című tanulmánykötet, melyről ezen a honlapon is írtunk. Hamarosan teljessé válik az intézet „15 Év – 15 Hang – Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” című interjúsorozatának kötete, melynek elemei szintén folyamatosan megjelennek az egyetem weboldalán. Az intézet munkatársai kifejezetten az országgyűlési képviselők számára készítenek egy „Biztonságpolitikai Kézikönyvet”, amelyből a döntéshozók megismerhetik Magyarország biztonsági környezetének legfontosabb stratégiai összefüggéseit és néhány alapvető információforrást.

Emellett a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont erősíti a média képviselőivel kialakított kapcsolatát is: a szeptember 1-jei sajtóbeszélgetés mintájára rendszeres tájékoztatást biztosítanak elemzéseik bemutatása mellett a legaktuálisabb biztonságpolitikai témákkal kapcsolatban.

Tálas Péter elmondta: fontosnak tartják, hogy megerősödjön az a szemlélet az NKE-n belül, melynek alapján lehetőségeikhez mérten ők maguk is forrásokat hoznak be, és ne csak felhasználják a központi költségvetésből biztosított összegeket. Egy-egy kisebb kutatási projektben néhány ezer euró, nemzetközi projektekben már több tízezer euró kutatási támogatást nyerhet el egy magas szakmai értékkel bíró projekt – hangsúlyozta Csiki Tamás, a Kutatóközpont munkatársa, a NATO-projekt felelőse. „Ez azt is megköveteli, hogy képzett, gyakorlott és természetesen idegen nyelveken is profin kommunikáló munkatársakkal dolgozzunk- tette hozzá.